A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint a Népszava Lapkiadó Kft. jogsértést követett el azzal, hogy a lap különszámának impresszumában nem tüntette fel a szerkesztésért felelős személyek nevét. A testület szerdai ülésén a kiadót eltiltotta a további jogsértéstől.

Az NVB-hez forduló magánszemély azt kifogásolta, hogy a fővárosban vasárnap ingyenesen terjesztett – a baloldali összefogás pártjainak támogatására buzdító – Népszava-különszám impresszuma hiányos volt. Véleménye szerint az olvasók azt hihették, hogy egy “egyszerű különszámról” van szó, miközben szerinte az valójában politikai hirdetés volt.

Az ülésen a testület egyhangú jegyzőkönyvi döntést hozott arról, hogy – a láncszavazások elkerülése és a választás titkosságának biztosítása érdekében – szükségesnek tartják iránymutatás kiadását a szavazólapok kezelésével kapcsolatban, ahogy azt a testület jogelődje, az Országos Választási Bizottság is tette állásfoglalás formájában.

Az elképzelés szerint a választási szervek számára kiadandó, nem kötelező érvényű iránymutatásban rögzítnék, hogy a szavazólapokat a szavazóhelyiségből kivinni nem lehet, és a kitöltött szavazólapról fényképet sem lehet készíteni.

Az iránymutatást az NVB várhatóan pénteken veszi napirendjére és adja ki.

Forrás: mti