Átvizsgálta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a budapesti 15-ös egyéni választókerület 10. és 40. számú szavazóköreiben a szavazatokat szerdán. Az újraszámlálás után nem változott a választás választókerületi eredménye, mert néggyel csökkent ugyan a különbség, de a Kunhalmi Ágnesre (MSZP-Együtt-PM-DK-MLP) leadott szavazatok száma így is 56-tal kevesebb, mint a mandátumot elnyerő Kucsák Lászlóé (Fidesz-KDNP).

A 10. számú szavazókörben az érvénytelen szavazatokat vizsgálták át. Ebben a szavazókörben hat érvénytelennek nyilvánított szavazólap volt: öt teljes és egy, amelyet az első jelölt után eltéptek. Az NVB átvizsgálta a szavazólapokat és megállapította, hogy az érvénytelennek nyilvánítottak közül két egyéni választókerületi szavazólap érvényes, ezeket feketén fogó tollal töltötték ki, és mindkettőt Kunhalmi Ágnesre adták le.

Az NVB nem fogadta el érvényes szavazatnak azt a hiányos lapot, amelyen ugyancsak Kunhalmi Ágnes neve melletti körben szerepelt a két egymást metsző vonal, és látható volt a pecsét is, de a jelölt neve után eltépték a szavazólapot.

Az NVB tehát a 10. számú szavazókör hat érvénytelen szavazatából kettőt érvényesnek fogadott el, és azokat Kunhalmi Ágnes érvényes szavazatai közé számította be.

A pártlistás szavazatoknál a vizsgálat után az érvénytelenek közül szintén kettőt nyilvánított érvényesnek az NVB, mindkettőt az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP listájára adtak le, mindkettőt fekete tollal.

A 40. szavazókörben a 810 érvényes szavazatot vizsgálták meg újra, a jelöltekre leadott szavazatokat Patyi András, a testület számlálta meg jelöltenként, a testület tagjai pedig figyelemmel követték.

A testület megállapította, hogy két olyan szavazólap is szerepelt Kucsák László érvényes szavazatai között, amely érvénytelen volt. Az egyiken a Fidesz-KDNP jelöltje mellett az LMP-s jelöltre is szavaztak, a másikon pedig a jelölt és a jelölőszervezet neve alá volt húzva, de nem volt két egymást metsző vonal a jelölt neve melletti körben. Ezt a szavazólapot előbb érvénytelennek nyilvánította a szavazatszámláló bizottság, majd többségi döntéssel mégis érvényesnek fogadta el. Az NVB szerint a szavazólap érvénytelen, ezért összesen kettővel csökkentette a Kucsák Lászlóra leadott érvényes szavazatok számát.

Az NVB tehát megváltoztatta az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság határozatát, és úgy állapította meg a választás választókerületi eredményét, hogy Kucsák László szavazatainak száma kettővel csökkent 20 648-ra, Kunhalmi Ágnesé kettővel nőtt 20 592-re. A szavazatok újraszámlálása azonban nem érinti a választás végeredményét.

Forrás: mti