Mivel lezárult a jogorvoslat a Magyarországi Nemzeti- és Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének (ÉKE) a roma nemzetiségi választáson az országos listájának a nyilvántartásba vétele ügyében, így nincs törvényi lehetőség az ajánlások újbóli ellenőrzésére – közölte a Nemzeti Választási Iroda.

Az MSZP Roma Tagozata csütörtökön közleményében azt írta, “továbbra is csak a mellébeszélés megy” az ÉKE ajánlásainak újraszámlálása körül. Mint írták, a Pálffy Ilona által vezetett Nemzeti Választási Iroda “egy hét alatt legalább háromszor mondott ellent magának a nemzetiségi választásokra szóló jelölések újraszámlálásának elutasításával kapcsolatban”, “hivatkozott a Kúriára, belső szabályzatára, az újraszámlálás elhalasztására és titkos adatkezelésre is csak azért, hogy elkerülje az ajánlások legalább egyszeri újraszámlálását, amely pedig minden igaznak mondott demokráciában lehetséges”.

Felszólították az NVI elnökét, hogy számoltassa újra az ÉKE ajánlásait, vagy mondjon le, “hiszen személyes felelősség terheli a roma nemzetiségi választások elcsalásában”.

Az NVI az MTI megkeresésére azt közölte: Pálffy Ilona levélben tájékoztatta a Balogh Artúrt, az MSZP Roma tagozatának vezetőjét, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Magyarországi Nemzeti-, Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete (ÉKE) által – a roma országos nemzetiségi önkormányzati képviselők 2014. évi általános választásán – állított országos lista nyilvántartásba vételét szeptember 12-i ülésén visszautasította. (A visszautasítás oka az volt, hogy az ÉKE a szükséges 1159 érvényes ajánlás helyett csak 967 érvényes ajánlást tudott bemutatni.) Az NVB határozatát a Kúria szeptember 17-én kelt végzésével helyben hagyta.

Az NVI elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy tekintettel arra, hogy az országos lista nyilvántartásba vétele tárgyában a jogorvoslat lezárult, további eljárás folyatásának, így az ajánlások ismételt ellenőrzésének törvényi lehetősége nem áll fenn.

Pálffy Ilona emlékeztetett rá: az NVI csak a lista nyilvántartásba vételéről szóló döntés jogerőre emelkedéséig jogosult kezelni az ajánlóíveken szereplő választópolgárok személyes adatait. Tekintettel arra, hogy a lista nyilvántartásba vételének visszautasításáról szóló döntés jogerőre emelkedett, megszűnt az NVI jogosultsága a személyes adatok kezelésére.

Forrás: MTI