Lakcímigazolványt a külképviseleti szavazás során nem kell bemutatni, az a voksolásnak nem feltétele – közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI érdeklődésére kedden.

Az MTI azért kérdezte az NVI-t, mert a Népszava keddi számában azt írta: elveszíthetik az egyéni képviselőjelöltekre adható szavazatukat a külföldön élő magyar állampolgárok, ha nem visznek magukkal magyarországi lakcímkártyát a külképviseletre a voksoláskor. A lap arra hivatkozva írta ezt, hogy a birtokába került az egyik helyi választási irodától származó, a külképviseleti névjegyzékbe vételről szóló tájékoztató levél, amelyben a szavazáshoz szükséges dokumentumok között nem volt felsorolva a lakcímkártya.

Az NVI válaszában emlékeztetett: a magyarországi lakcímmel rendelkező, külföldön tartózkodó választópolgár a külképviseleti választási iroda előtt a külképviseleti szavazás során a személyazonosságát személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel, valamint a kártya formátumú ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal igazolhatja.

“Lakcímigazolványt a külképviseleti szavazás során nem kell bemutatni, az a szavazásnak nem feltétele” – hangsúlyozta az NVI.

Az NVI idézte a választási eljárási törvényt is, amely szerint a voksoláskor a külképviseleti választási iroda megállapítja a szavazni kívánó polgár személyazonosságát és azt, hogy szerepel-e a külképviseleti névjegyzékben.

“Vagyis minden alaptalan riogatás ellenére a külképviseleten szavazó választópolgárnak is két szavazata van: egyrészt a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület egyéni jelöltjére, másrészt az országos listára szavazhat” – közölte az NVI.

Hozzátették: összességében elmondható, hogy a kiküldött értesítő a jogszabályoknak megfelel, a személyazonosításra szolgáló igazolványok felsorolását helyesen tartalmazta.

Forrás: mti