A főpolgármester- és polgármester-választások szavazólapjait számolják össze először a szavazatszámláló bizottságok október 12-én este – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Pálffy Ilona közölte: nem számítanak arra, hogy az átjelentkezéssel szavazók miatt jelentős sorban állások lennének október 12-én.

Az NVI elnöke elmondta, hogy a keddi adatok szerint valamivel több mint ötezren jelentkeztek át a lakóhelyüktől eltérő másik magyarországi településre. Az átjelentkezés feltételei jóval szigorúbbak, mint az országgyűlési választásnál. Az önkormányzati voksolásra ugyanis csak az jelentkezhet át más magyarországi településre, aki a választás kitűzése előtt legalább egy hónappal létesített az adott másik településen tartózkodási helyet.

Pálffy Ilona elmondta: az átjelentkezők miatt nem lassulhat le egy-egy szavazókörben a voksolás, legfeljebb a mozgóurnás szavazás miatt.

A szavazókörök – miként a többi választás esetében is – este 7 órakor zárnak. Az NVI elnöke elmondta, hogy a tapasztalatok szerint a kistelepülésekről gyorsabban érkeznek meg az eredmények.

A szavazatszámláló bizottságoknak először a polgármester-választás szavazólapjait kell összeszámolniuk, a fővárosban pedig a főpolgármester-választásét. Ezután következnek a képviselő-testületek szavazólapjai, majd végül a megyei listás szavazólapok. Ezzel párhuzamosan a nemzetiségi választások szavazatait is számlálják az illetékes szavazatszámláló és a helyi választási bizottságok.

Az önkormányzati választás végeredménye hétfő hajnalra várható – mondta Pálffy Ilona.

Forrás: MTI