A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerint elfogadható az európai parlamenti (EP-) választáson induló pártok megbízottat küldjenek az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságokba (oevb). A delegált tagok bejelentésére pénteken 16 óráig van lehetőség.

Az MTI azzal kapcsolatban kérdezte meg az NVI-t, hogy a Népszava pénteken azt írta: az NVI szerint nincs egységes jogi álláspont abban, hogy az EP-választáson listát állító pártok delegálhatnak-e megbízott tagokat az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságokba.

Az MTI megkeresésére az NVI közölte: nincs kialakult bírósági gyakorlat az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságokba való delegálással összefüggésben az európai parlamenti választásokon.

Ugyanakkor a választási eljárási törvény szerint az európai parlamenti választásokon háromféle választási bizottság működik: a Nemzeti Választási Bizottság, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság és a szavazatszámláló bizottság (egy szavazókörös településen a helyi választási bizottság).

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság működése, jogorvoslati hatásköre és ezzel az egész eljárásban való részvétele okán, különös tekintettel a választás tisztasága és az esélyegyenlőség elve érvényesülésére, az NVI álláspontja szerint elfogadható a delegálás az oevb-kbe – közölte válaszában az NVI.

Az EP-választáson a 106 országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság dönt a szavazatszámláló bizottság tevékenysége, döntése elleni kifogásról, valamint más, a szavazóhelyiségben történtekkel kapcsolatos kifogásról, a helyi sajtóval kapcsolatos kifogásról, továbbá a helyi választási iroda tevékenységével kapcsolatos kifogásról.

Forrás: mti