Pénteken 16 órakor lezárul az országgyűlési választáson szavazásra jogosultak névjegyzéke, ezt követően abba senkit – így a vasárnapig lakcímet létesítőket – sem lehet felvenni.

A szavazásra jogosultakról folyamatosan vezették a központi névjegyzéket: átvezették benne a többi között, ha valakinek megszűnt a választójoga vagy éppen visszakapta, átköltözött másik településre, vagy jelezte, hogy külföldön kíván szavazni, esetleg Magyarországon, de egy másik településen.

A szavazóköri névjegyzékeket és a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékét pénteken 16 órakor lezárja a Nemzeti Választási Iroda, utána azokba választópolgárt felvenni és azokból törölni már nem lehet (kivétel, hogy a szavazatszámláló bizottság a szavazás napján a szavazóköri névjegyzékből törli azt, akit egyidejűleg felvesz a mozgóurnát igénylők jegyzékébe).

Aki tehát április 4-én 16 óráig bejelenti új lakcímét és ezt rögzítik is a rendszerben, az már az új lakóhelyén szavazhat. Aki azonban csak ezt követően kapja meg lakcímkártyáját a rendkívüli nyitva tartással működő okmányirodáktól, az nem voksolhat az új helyen.

A zárás után az addig kizárólag elektronikus úton vezetett, lezárt szavazóköri névjegyzéket és a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékét a helyi választási iroda kinyomtatja és hitelesíti. A szavazás napját megelőző napon pedig átadja a szavazatszámláló bizottsági elnököknek a szavazóköri névjegyzéket, a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékét, a szavazólapokat és az egyéb kellékeket.

Forrás: mti