Több száz ajánlóívet nem vittek vissza a pártok kedden 16 óráig, a határidő lejártáig a Nemzeti Választási Irodához (NVI). A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) várhatóan minden vissza nem vitt ajánlóív után több mint 50 ezer forint bírságot szab ki, így több tízmilliós büntetésekre számíthatnak a mulasztó pártok.

A választási eljárási törvény szerint a listaállításra megadott határidő lejártáig – kedden 16 óráig – valamennyi, a pártok által átvett ívet vissza kell juttatni az NVI-hez.

Az NVB az Európai Parlament magyar tagjainak választására 37 pártot vett nyilvántartásba, ebből 22 vette át az ajánlások gyűjtésére szolgáló íveket.

A listaállítási határidő lejártáig, kedden 16 óráig összesen 9 párt és 2 pártszövetség adott le ajánlásgyűjtő íveket és jelentette be EP-listáját.

A határidő lejárta előtt a többi – listát végül nem állító – párt is adott le ajánlásgyűjtő íveket az NVI-nél, de több száz ív hiányzik még, és – a kedd esti adatok szerint – körülbelül 240-et ugyan visszavittek, de késve. Az NVB-nek nincs mérlegelési jogköre a bírság kiszabásánál, így a testület várhatóan több tízmilliós büntetést fog kiszabni.

Az országgyűlési választáson 1,8 milliárd forint bírságot szabtak ki a választási szervek azért, mert a jelöltek és jelölőszervezetek nem adták le a határidő lejártáig az ajánlásgyűjtő íveket.

Forrás: mti