A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul jogorvoslatért a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), miután az illetékes ukrán hatóságok elutasították a szervezet kérését, hogy a 2014. október 26-i előrehozott parlamenti választásokra hozzanak létre magyar többségű egyéni választási körzetet Kárpátalján – közölte Brenzovics László, a KMKSZ elnöke.

A politikus elmondta, hogy a KMKSZ méltánytalannak tartja az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) döntését, amellyel – a hatályos törvényeket megszegve – elutasította a magyar szervezet kérését. A KMKSZ ezért mind a CVK-hoz, mind a Kijevi Fellebbviteli Adminisztratív Bírósághoz óvást nyújtott be a CVK határozata ügyében, ám a keresetet érdemben egyik testület sem vizsgálta, hanem formai okokra hivatkozva visszautasította – tette hozzá.

Brenzovics kifejtette: mivel Ukrajnában minden jogorvoslati lehetőség kimerült, a KMKSZ a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordul a kárpátaljai magyarság számára fontos és elvi kérdésben. A kereset a mostani választásokkal kapcsolatos helyzeten már nem változtat ugyan, ám a KMKSZ a jövőre nézve fontosnak tartja, hogy Európa nyilvánítsa ki álláspontját az ukrajnai magyarság kisebbségi jogait érintő ügyben – mondta a KMKSZ elnöke.

Forrás: MTI