Szerbiai pártok az előre hozott parlamenti választásokról

Találgatásoktól és kampányígéretektől hangos Szerbia annak ellenére, hogy a köztársasági elnök még ki sem írta az előre hozott választásokat.

A szerbiai pártok már szombaton megkezdték a kampányolást, azt követően, hogy Aleksandar Vucic miniszterelnök-helyettes bejelentette: rendkívüli választásokat fog kezdeményezni.

A szerb törvények szerint három indokkal tarthatók rendkívüli választások: a kormány erre vonatkozó indoklást küld a köztársasági elnöknek, a miniszterelnök lemond, vagy a parlament bizalmatlansági indítványt fogad el a kormánnyal szemben. Jelen esetben a kormány kezdeményezi majd a választások kiírását.

A szerb sajtó hétfői értesülései szerint a kormány kedden fogadja el, majd továbbítja Tomislav Nikolic elnöknek a parlament feloszlatására és az előre hozott parlamenti választások kiírására vonatkozó indítványát, Nikolic pedig szerdán hozza nyilvánosságra döntését, és jelenti be a választás időpontját. A szerb alkotmány szerint a választások kiírása és a voksolás között legalább 45 napnak kell eltelnie, így amennyiben a köztársasági elnök azt szeretné, hogy a szerbiai lakosok a belgrádi helyhatósági választásokkal egy időben, vagyis március 16-án járuljanak az urnák elé, úgy legkésőbb január 29-én ki kell hirdetnie a voksolás időpontját.

A két legnagyobb kormánypárt, a Szerb Haladó Párt (SNS) és a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) vasárnap döntött arról, hogy támogatja Aleksandar Vucic kezdeményezését. A Kurir című belgrádi napilap szerint azonban Vucic bejelentését háromoldalú megegyezés előzte meg. Az újság szerint a miniszterelnök-helyettes Ivica Dacic kormányfővel és Tomislav Nikolic államfővel péntek este döntött arról, hogy választásokat kezdeményeznek, és a lap információi szerint abban is megállapodtak, hogy marad a jelenlegi koalíció, a miniszterelnöki posztot viszont Vucic veszi át.

A kormányfőhelyettes a B92 televízió vasárnap esti Utisak nedelje (A hét benyomása) című műsorában tagadta a Kurirban írtakat, azt mondta, nem volt ilyen megállapodás, és nem a miniszterelnöki szék megszerzése volt a célja a választásokkal. Kijelentette: Ivica Dacic korábban felajánlotta neki a kormányfői pozíciót, ő azonban választások nélkül azt nem fogadhatta el.

Ivica Dacic miniszterelnök a Szerbiai Szocialista Párt elnökeként vasárnap közölte: egyetért a haladó párttal, mert az új, politikailag legitim hatalom csökkenti majd a társadalmi feszültséget. Hozzátette: megkönnyebbült a döntéstől, mert – mint mondta – nem tud úgy dolgozni, hogy valaki mindig a választásokról beszél.

Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint a választásokkal rendeződhet a politikai színtér. Hozzátette, hogy a VMSZ önállóan indul, és ugyanazon értékek mellett kötelezi el magát, mint két éve. A voksolást követően azonban partnere lehet azoknak, akik azonos célokért szállnak síkra – magyarázta.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Demokrata Párt (DS) elnöke, Dragan Djilas szerint a választások kiírása azt bizonyítja, hogy a kormány rosszul dolgozott, és a DS most “maga köré gyűjti mindazokat a politikai erőket, amelyek hajlandóak a gátjai lenni egy személy, illetve egy párt populizmusának és önkényeskedésének”. A Vecernje Novosti című lap szerint Boris Tadicnak, a DS korábbi, jelenleg tiszteletbeli elnökének lépései is arra utalnak, hogy a párt egy ellenzéki blokk keretében képzeli el a választásokon való részvételt. Az újság szerint Tadic már felvette a kapcsolatot több kisebb ellenzéki párttal is.

Az európai uniós integrációt, valamint a Vajdaság autonómiáját gyakran kritizáló, és a tartomány statútumának alkotmánybírósági felülvizsgálatát kezdeményező ellenzéki, jobboldali Szerbiai Demokrata Párt (DSS) viszont nem kíván csatlakozni semmilyen koalícióhoz – olvasható közleményükben, amelyben arra is felhívják a figyelmet, hogy DSS lesz az egyetlen politikai tömörülés, amely “üres szavak helyett kidolgozott és teljes körű politikai, valamint gazdasági programmal áll elő”.

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) hétfőn ismertetett adatai egyébként azt mutatják, hogy a Szerb Haladó Párt támogatottsága minden közvélemény-kutatás szerint több mint 40 százalékos. Bojan Klacar, a CeSID munkatársa a Pink televízióban kijelentette, hogy az SNS népszerűsége több mint egy éve ilyen magas. Hozzáfűzte, hogy a választások valódi vesztese a szocialista párt lehet, amelynek népszerűsége a legutóbbi, 2012-es választások óta jelentősen csökkent.

A közvélemény-kutatási adatok tükrében tehát sem a szerb sajtó, sem a politikusok nem számítanak nagy meglepetésre március 16-án, a várakozások szerint az új kormány április végén vagy május elején kezdheti meg munkáját.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.