Félszáz alkalommal kérte az államkincstár az elmúlt hetekben, hogy az adóhivatal szedje be azokat a kampánypénzeket, amelyeket az országgyűlési választáson induló jelölteknek, pártoknak kellett volna visszafizetniük, de ezt az érintettek nem tették – írta a Magyar Nemzet kedden.

Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője a lap érdeklődésére írásban közölte, hogy júliusban és augusztusban 49 alkalommal kereste meg az államkincstár az adóhivatalt. A kérelmekben az szerepel, hogy a NAV szedjen be több mint 63 milliárd forintot azoktól a politikai szereplőktől, akik, amelyek nem tartották be az áprilisi parlamenti választások idején folyósított állami kampánytámogatások felhasználásáról szóló előterjesztést.

A hatóság úgy lép fel, mint a magánszemélyek, a cégek adótartozása miatt indult eljárásokban, először a vagyonfeltárást végzi el, ezután kerülhet sor a végrehajtási lépések elrendelésére, szóba jöhet az érintettek jövedelmének letiltása, az áprilisi választáson részt vevő jelöltek és politikai szervezetek bankban tartott pénzének, betéteinek leemelése – írta a Magyar Nemzet.

Az eljárások még nem fejeződtek be, a hatóság minden esetben valamennyi eszközt felhasznál a behajtásra, az egyes lépések megtétele azonban hosszabb időt is igénybe vehet – közölte a szóvivő a lappal.

Forrás: Magyar Nemzet / valasz.hu