Tizennyolcezren jelezték péntek délután 16 óráig, hogy vasárnap nem a lakóhelyükön, hanem a tartózkodási helyükön kívánnak szavazni – közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Négy éve 7500-an jelentkeztek – az akkori szóhasználattal – igazolással szavazásra, a nyolc évvel ezelőtti önkormányzati választáson pedig körülbelül 3500-an.

Négy évvel ezelőtt csak az kérhette az átjelentkezést egy másik magyarországi településre, akinek a lakóhelyén kívül volt bejelentett tartózkodási helye is (ezt korábban ideiglenes lakcímnek nevezték). Ezek a választópolgárok is csak abban az esetben szavazhattak a tartózkodási helyükön, ha azt a választás kitűzése előtt jelentették be.

A mostani választáson azonban csak az jelentkezhetett át másik magyarországi településre, aki a választás kitűzése előtt legalább harminc nappal (vagyis június 23-áig) létesített ott tartózkodási helyet, és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

Az átjelentkezési kérelmeket péntek 16 óráig kellett benyújtani, ezt összesen 22 007-en tették meg, de közülük 3570-en szavazatszámláló bizottsági tagként vagy jegyzőkönyvvezetőként kérték, hogy a munkavégzésük miatt máshol szavazhassanak, esetükben erre a jogszabály szerint van mód. A “valódi” átjelentkezők száma 18 461.

Az átjelentkezők annak a településnek a jelöltjeire szavazhatnak, ahová átjelentkeztek.

Pálffy Ilona elmondta: a névjegyzéket a terveknek megfelelően le tudták zárni péntek este, és a települések többségében már ki is nyomtatták a vasárnapi választáshoz a szavazóköri névjegyzékeket. Azonban még egy-két Braille-szavazósablont ki kell szállítania a nyomdának szombaton, a pénteken átjelentkezettek között ugyanis voltak olyanok, akik az eredeti lakóhelyük szerint kértek szavazósablont, de ezt az átjelentkezés helyén is biztosítani kell számukra.

Az önkormányzati választásra 97 választópolgár kért Braille-szavazósablont, ehhez – mivel minden választó településtípustól függően két vagy három szavazólapot kap – 235 féle sablont kellett készíteni. Nemzetiségi választók is kértek Braille-sablont, 29-en.

mti