Több mint 31 ezer delegált vesz részt az április 6-ai országgyűlési választáson a szavazatszámláló bizottságok munkájában – derül ki a Nemzeti Választási Iroda hétfői, végleges összesítéséből. Delegáltakat pénteken 16 óráig lehetett bejelenteni a helyi választási iroda vezetőjénél.

Az NVI hétfői adatai szerint 31 128 delegáltat jelentettek be az ország 10 386 szavazatszámláló bizottságába a választáson induló pártok, országos nemzetiségi önkormányzatok és független jelöltek.

A legtöbb, 14 190 delegáltat a Fidesz-KDNP jelentette be, a második legtöbbet, 9 906 delegáltat a baloldali összefogás, a Jobbiknak 5 295 delegáltja vesz részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában.

A Magyarországi Cigánypártnak 905, A haza nem eladó mozgalom pártnak 370, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek 218 delegáltja lesz a testületekben országszerte.

A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja 91, az LMP 59, a Magyar Munkáspárt 43, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártnak 12, a Seres Mária Szövetségeseinek 7, az Együtt 2014 Pártnak, az Élőlánc Magyarországértnak, a Kisgazdapártnak és az Összefogás Pártnak 4-4, a Magyar Republikánus Politikai Pártnak 3, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak 2 delegáltja van.

Egy-egy delegáltat küldött az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt, a Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal, a Szociáldemokrata Párt valamint a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. Hat delegált vesz részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában független jelölt megbízottjaként.

Pénteken még szerepelt az NVI nyilvántartásában két olyan delegált is, akiket a Fidesz, a KDNP és a Magyar Munkáspárt közösen bízott meg, ez azonban hétfőre kikerült a nyilvántartásból, vélhetően adminisztrációs hiba miatt jelentek meg a listában.

A jogszabály szerint a választási bizottságoknak – a választott tagokon felül – a választókerületben induló jelöltek által delegált tagjai is vannak.

A szavazatszámláló bizottságokba – országosan 10 386 van – és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek a választókerületben induló egyéni képviselőjelöltek, illetve országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok, valamint a független jelöltek. A delegáltakat a helyi választási iroda vezetőjénél kellett péntek 16 óráig bejelenteni.

A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.

A jelölőszervezeteknek, független jelöltek a delegáltak küldésével saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik, illetve részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében.

2010-ben az országgyűlési választáson több mint 25 ezer pártdelegált vett részt a szavazatszámláló, valamint a választókerületi és az akkor még működő területi választási bizottságok munkájában.

Forrás: mti