Több mint 37 ezer delegált vesz részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában az április 6-ai országgyűlési választáson, másfélszer annyi, mint négy évvel ezelőtt – derül ki a Nemzeti Választási Iroda pénteki adataiból. Az elmúlt napokban valamennyi delegált adatait rögzítették a választási irodák a rendszerben.

Az NVI pénteki adatai szerint 37 657 delegáltat jelentettek be az ország 10 386 szavazatszámláló bizottságába a választáson induló pártok, országos nemzetiségi önkormányzatok és független jelöltek.

A legtöbb, 16 323 delegáltat a Fidesz-KDNP jelentette be, a második legtöbbet, 12 336 delegáltat a baloldali összefogás, a Jobbiknak 6 672 delegáltja vesz részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában.

A Magyarországi Cigánypártnak 1 161, A Haza Nem Eladó Mozgalom Pártnak 492, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek 342 delegáltja lesz a testületekben országszerte.

A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja 95, az LMP 93, a Magyar Munkáspárt 47, az Összefogás Párt 28, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt 20, a Független Kisgazda- és Földmunkás Párt és az Együtt 2014 Párt 8-8, az Élőlánc Magyarországért és a Seres Mária Szövetségesei 7-7, a Kisgazdapárt 4, a Magyar Republikánus Politikai Párt 3, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt 2 delegáltat jelentett be.

Egy-egy delegáltat küldött az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, a Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal, valamint a Szociáldemokrata Párt. Hat delegált vesz részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában független jelölt megbízottjaként.

A delegáltakat a múlt héten pénteken 16 óráig lehetett bejelenteni a helyi választási iroda vezetőjénél.

A jogszabály szerint a választási bizottságoknak – a választott tagokon felül – a választókerületben induló jelöltek által delegált tagjai is vannak.

A szavazatszámláló bizottságokba és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek a választókerületben induló egyéni képviselőjelöltek, illetve országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok, valamint a független jelöltek.

A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.

A jelölőszervezetek, független jelöltek a delegáltak küldésével a saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik azt, illetve részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében.

2010-ben az országgyűlési választáson több mint 25 ezer pártdelegált vett részt a szavazatszámláló, valamint a választókerületi és az akkor még működő területi választási bizottságok munkájában.

Forrás: mti