A főváros 1. és 2. számú országgyűlési egyéni választókerületébe (amelyek központja az V., illetve a XI. kerületben van) kértek a legtöbben átjelentkezést a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerda kora délutáni adatai szerint.

A tájékoztatás szerint a XI. kerületi központú, a 2. számú országgyűlési egyéni választókerületbe (oevk) 149-en jelentkeztek át a szavazás napjára, az 1. számú oevk-ba 147-en. 125-en jelezték, hogy a budapesti 8. számú (XIV. kerületi székhelyű) oevk-ban kívánnak voksolni lakóhelyük helyett, és 105-en, hogy a főváros 7. számú (XIII. kerületi székhelyű) országgyűlési egyéni választókerületében kívánnak szavazni. A fővárosba összesen 1412-en jelentkeztek már át.

Átjelentkezéssel az a választópolgár szavazhat, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő helyen tartózkodik. Tipikus esetben ez azt jelenti, hogy egy másik településen tartózkodó választópolgárnak nem kell hazautaznia választójoga gyakorlásához.

Emellett annak lehetőségét is biztosítja az átjelentkezés, hogy egy mozgásában korlátozott választópolgár akkor is szavazhasson, ha nem otthon, hanem például kórházban tartózkodik, amely akár ugyanazon településen, de a lakcímétől eltérő szavazókör területén fekszik.

Ebben az esetben a lakcíme szerinti szavazókör szavazatszámláló bizottságától (szszb) nem kérhet mozgóurnát, hiszen azt az szszb csak a szavazókör területén belül viheti ki. Ha azonban a választópolgár átjelentkezési kérelmet nyújt be ugyanazon településre, ahol lakik, átkerül a település e célra kijelölt szavazókörének szavazóköri névjegyzékébe, és a kijelölt szavazókör szszb-jétől már kérheti, hogy mozgóurnával keresse fel.

A helyi választási iroda a választópolgárt kérelmére törli a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, és egyidejűleg felveszi azon településnek a névjegyzékébe, ahol a választópolgár szavazni kíván.

A választópolgár április 4-én 16 óráig kérheti visszavételét a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékbe.

A korábbiaktól eltérően az átjelentkezéssel szavazó választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, tehát a “saját” jelöltjeire szavazhat.

Forrás: mti