Ukrajna: az ellenzék már márciusban választásokat szeretne

Az ukrán ellenzék követeli, hogy 2014 márciusában rendezzenek előrehozott elnök- és parlamenti választásokat – jelentette be Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) ellenzéki párt vezetője kedden Kijevben.

Klicsko szerint a három parlamenti ellenzéki párt, vagyis az Ütés, valamint a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) és a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt úgy látja, hogy ez az egyetlen kivezető út a politikai válságból Ukrajnában. Megjegyezte: Viktor Janukovics elnök nem egyszer hangoztatta, hogy nem fél az előrehozott választásoktól. „Ezért az ellenzék felszólítja, hogy a választásokon tegye próbára, menyire bízik benne az ukrán nép” – tette hozzá Klicsko.

Közben egyelőre, január 28-ig bizonyosan maradhatnak az európai integrációért és hatalomváltásért tüntetők barikádjai a belvárosban – közölte kedden az ukrán média. A kijevi városi tanács pert indított a demonstráció szervezői ellen a közlekedés akadályozása miatt. A testület azt szeretné elérni, hogy a bíróság kötelezze a tüntetőket az úttest, a járdák és aluljárók szabaddá tételére a belvárosi utcákon, valamint a Függetlenség terén. Az ügyben illetékes kerületi bíróság megkezdte a meghallgatásokat előző este, de a bírósági munkaidő leteltére hivatkozva január 28-ra napolta el a tárgyalást.

Kedd délután újabb nagygyűlést tartanak a Függetlenség terén azt követelve, hogy Viktor Janukovics elnök semmit se írjon alá Oroszországban. A legutóbbi, a Méltóság Napja elnevezésű nagygyűlés két napja, múlt vasárnap volt, amelyen becslések szerint mintegy 400 ezren vettek részt.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.